D
T
M
S

Spillerkonfliktens betydning på Lolland-Falster

DEBAT: At gennemføre besparelser på DBU’s såkaldte bredde- og prof-puljer for at undgå besparelser på landsholdene vil svare til at save den gren over, som hele dansk fodbold sidder på. Vi er nødt til at investere i fremtiden for at udvikle dansk fodbold.

Mange danske landsholdsstjerner spiller i dag i internationale storklubber som  eksempelvis engelske Tottenham, tyske Wolfsburg, hollandske Ajax Amsterdam.

Men i virkeligheden repræsenterer de også mindre danske klubber som Stubbekøbing Boldklub, Døllefjelde Musse Idrætsforening (DMI) og mange andre klubber, der til dagligt spiller i de lavere divisioner eller serieklubber rundt omkring i hele landet. Det er nemlig nogle af de klubber, hvor de store landsholdsstjerner sparkede til bolden første gang – og dermed grundlagde deres imponerende karrierer.

Netop sammenhængen mellem små serieklubber over divisionsklubber til storklubber og landshold er en altafgørende del af fodboldens fødekæde og dermed for udviklingen af dansk fodbold: Små og mellemstore klubber bidrager med stor stolthed og fantastisk engagement til at udvikle tusindvis af nye spillere, hvoraf enkelte bliver til landsholdsspillere og stjerner i forskellige storklubber.

At gennemføre besparelser på DBU’s såkaldte bredde- og prof-puljer for at undgå besparelser på landsholdene vil derfor svare til at save den gren over, som hele dansk fodbold sidder på. Vi er nødt til at investere i fremtiden, og kritikerne glemmer helt den væsentlige og tætte sammenhæng mellem de første års træning og den store kamp i storklubben – og den direkte linje fra en lille serieklub til landsholdet.

Kritikerne glemmer nemlig den tætte sammenhæng mellem de første års træning og den store kamp i storklubben – og den direkte linje fra en lille serieklub til landsholdet.

DBU bruger penge og ressourcer på at hjælpe klubberne med alt fra uddannelse af trænere og fodboldskoler til IT-systemer og daglig hjælp i projektet ’Lettere & Tættere’, der har fokus på at gøre hverdagen lettere for de danske fodboldklubbers trænere og ledere.

Det er et bevidst og erklæret mål for DBU og Lokalunionerne – heriblandt DBU Lolland-Falster - at lade indtægter fra landsholdet bidrage til at understøtte bredden, klubudviklingen og talentudviklingen i dansk fodbold.

I de små og mellemstore klubber står frivillige ledere og trænere klar, når tusindvis af danske børn skal lære at tackle, heade og spille sammen – udover at opleve fællesskabet på et hold og i en klub. Det er her, at de første oplevelser med fodbold finder sted – og også her, at store stjerner som Michael Laudrup, Peter Schmeichel og nutidens Christian Eriksen og Pierre Emile Højbjerg får deres første oplevelser med fodbold og dermed også sår frøene til det, der kan blomstre som en flot karriere i storklubber og på landsholdet.

Landsholdsspillerne får en god og velfortjent løn i deres klubber – og skal naturligvis honoreres for deres deltagelse på landsholdet. Men indtægterne på landsholdet skal også være med til at udvikle de fodboldmæssige rødder, så vi også i fremtiden har en masse gode talenter på landsholdet. Derfor er det en langsigtet investering i dansk fodhold – og i de danske landshold – når vi i den svære økonomiske situation fortsat investerer i bredde- og prof-puljerne.

Gert Lundgaard
Formand
DBU Lolland-Falster

Log ind