Sørg for lige meget spilletid til alle børn

ALLE børn skal spille LIGE MEGET i ALLE kampe – for det har de simpelthen lige meget ret til!

Princippet om Lige Meget Spilletid i børneårgangene har erstattet HAK-princippet (”Halvdelen-Af-Kampen Princippet”).

Den enkelte træner skal sikre lige meget spilletid til alle spillerne, så det er vigtigt, at klubben sikrer opbakning til denne tilgang fra alle trænere.

Det skal ikke forstås som en stopursøvelse, men det handler i bund og grund om, at alle børn har ret til at spille lige meget. Uanset kampens udvikling, stillingen i kampen etc. har alle børn ret til at spille lige meget. Børnefodbold handler om den enkelte spillers udvikling, og ingen børn udvikler sig ved at sidde på bænken.

Princippet bag Lige Meget Spilletid handler hverken om, at man ikke længere må gå op i at vinde, at fjerne konkurrenceelementet eller at begrænse de dygtigste spillere. Det handler derimod om, at alle fodboldbørn har lige meget ret til at spille kamp, og at ingen skal stå ufrivilligt længe på sidelinjen, fordi de voksne har for meget fokus på at vinde kampen.

Det handler ikke om, at alle børn nødvendigvis skal spille lige mange kampe. Forskellige børn har nemlig forskellig grad af interesse for fodbold. Alle skal tilbydes kamp og har ret til selv at vælge til og fra løbende. Nogle børn vil spille så mange kampe som muligt. Andre vil ikke. Princippet om Lige Meget Spilletid gælder i den enkelte kamp, hvor alle spillere, der er med til kamp, som udgangspunkt skal spille lige meget.

 

Børnetrænerne skal forstå intensionen bag tiltaget

Formålet med princippet om Lige Meget Spilletid er ikke, at børnetrænerne skal stå med lommeregneren og stopuret fremme for at sikre, at alle spillere får lige mange sekunder på banen. Princippet handler bare om, at trænerne bliver endnu mere opmærksomme på at fordele spilleminutterne bredt ud til alle spillere uanset spillernes fodboldmæssige niveau.

Det er vigtigt at pointere, at det nye værdiprincip til enhver tid er en rettesnor og en hjælpende hånd, men at trænerens egen sunde fornuft og kendskab til den enkelte spiller kommer i første række. Der kan være flere faktorer, som umuliggør at sikre lige mange spilleminutter til alle spillerne, fx i tilfælde af:

  • Skader, trætte spillere, overophedede spillere, etc.
  • Flere/færre indskiftere end påtænkt
  • Individuelle hensyn til det enkelte barn

Det allervigtigste er, at princippet om Lige Meget Spilletid aldrig skal tilsidesættes for at jagte et resultat.