I 25 år har DBU's Pigeraktten sammen med de danske fodboldklubber bidraget til at tiltrække piger til fodbolden gennem historiefortælling, leg og socialt samvær. 

Det blev markeret ved et helt særligt jubilæumsarrangementet hos Observatoriet i Brorfelde syd for Holbæk. 

Hos DBU er der naturligvis glæde over, at Pigeraketten gennem 25 år har givet flere piger lyst til at spille fodbold. 

”Vi er begejstrede for, at vi hos Observatoriet har fundet den helt rigtige partner til at markere Pigerakettens 25. års jubilæum. Her går leg og læring hånd i hånd, og som ved de mange tusinde tidligere afviklinger af Pigeraketten, så er de frivillige fra de lokale fodboldklubber helt afgørende for, at pigerne efterfølgende lander godt og trygt i fodboldklubben, hvor et helt nyt fodboldeventyr kan begynde”, udtaler formand for DBU’s Børnegruppe Bjarne Christensen.

Pigeraketten har gennem de 25 år haft over 135.000 deltagere – af disse havde omkring halvdelen ikke prøvet fodbold før. Ifølge DIF’s medlemstal er antallet af piger og kvinder i fodbolden steget i samme periode steget fra 40.030 i 1997 til 59.874 i 2020.

Borgmester skød arrangementet i gang
Dagen blev indledt med en tale af Holbæk Kommunes borgmester Christina Krzyrosiak Hansen, der sammen med Observatoriets naturvejleder Thomas J.J. Johansen meget passende fyrede en raket af. Bagefter var borgmesteren med på banen sammen de fremmødte piger.  

“Det er simpelthen så vigtigt, at piger allerede fra de er helt små ved, at fodbold også er noget for dem. Der er nemlig en masse gevinster ved det. Udover selve motionen, så bidrager det også med venskaber, glæde og man bliver mere selvsikker, fordi man oplever at blive bedre til noget. Pigeraketten er en god måde at komme ind i fodboldens verden på. Og til arrangementet på Observatoriet bliver det krydret med naturvidenskab, som vi også ønsker, at flere piger får øjnene op for,” udtaler Christina Krzyrosiak Hansen i forbindelse med arrangementet.

Herefter blev de deltagende piger fordelt på to hold og tog herefter ”på rejse” i universet, hvor de skulle besøge forskellige planeter, løse opgaver og forhåbentlig til sidst samle klubnøglen til fodboldklubben.  

Dygtige hjælpere fra de lokale klubber
Og flere lokale fodboldklubber var da også repræsenteret på dagen, hvor Holbæk B&I stillede med to ungdomsspillere fra pigeafdelingen og Get2Sport-konsulent Asger Madsen. Han fortæller, at klubben de seneste halvandet år har opbygget en pigeafdeling. I dag spiller omkring 50 piger fodbold i klubben, og på sigt satser man på at have hold i alle pigeårgange.

”Vi har tidligere afholdt Pigeraketten, så det er anden gang jeg oplever det, og for mig er det et strålende pædagogisk værktøj med fokus på bevægelse og samvær. Det at blive et foreningsmenneske starter her, og så står de lokale klubber klar til at tage imod pigerne”, siger Asger Madsen.

Jernløse BK var også repræsenteret ved formand Anna Huge-Christensen og U7-mix træner Louise Bjerregaard samt to ungdomsspillere fra pigeafdelingen. I 2019 iværksatte klubben en plan om at genstarte pigefodbolden, og i dag spiller omkring 60 piger og kvinder fodbold i klubben. Hun kalder Pigeraketten ”et godt rekrutteringsværktøj”, og fortæller, at de i klubben oplever stor vækst i pigeafdelingen efter afvikling af DBU’s Pigeraketten og Fantastisk Fodboldstart for Piger.

”Siden vores genstart af pigefodbolden i klubben har der været fart på, og det er væltet ind med piger. Senest har vi også fået tilgang af en del voksne kvinder. Det er super fint, at vi nu har mulighed for at lave ’ren’ pigetræning. Lige nu arbejder vi hen imod at sikre, at vi har nok frivillige til både at drive og udvikle pigeafdelingen, såvel som resten af klubben”, siger formand i Jernløse BK Anna Huge-Christensen.