”Vi mødes en time før – tag alle farver med. Jeg tager noget med at drikke.”

Sådan lyder den klassiske besked på telefonen dagen før en kamp, når dommeren skriver til sine to dommerkolleger, der skal danne trio.

Beskeden på telefonen rummer med få ord det som det handler om, når tre dommere sammen skal dømme en kamp. Forberedelse – kampafvikling – og det sociale.

For en fodboldkamp har 3 halvlege både for spillerne og for dommerne. Og gerne med en øl eller sodavand, som det i øvrigt altid er dommeren, der sørger for at købe.

”3. halvleg er lige så vigtig som de to andre halvlege. Det er en mere løssluppen stemning efter kampen. Når vi mødes før kampen og i pausen er vi koncentrerede og fokuserede på kampen og den opgave vi skal løse. Når kampen er slut, er det mere fis og ballade og gode historier.  Og så er det er jo først rigtigt sjovt, hvis der er en, der er kommet til at lave en fejl ude på banen. Det er ikke noget vi sidder og morer os over i pausen, men bagefter giver vi hinanden en masse gas. Så det er supersjovt og en vigtig del af at være dommer,” siger Troels Jespersen.

Triodommer 1600417 Dommertrioen består af Troels Jespersen, der er dommer (midt) samt Dennis Kaup Pdersen, tv, og Kim Larsen, th, som linjedommere.

I dag er det en træningskamp mellem de to Sjællandsserie hold Frem Sakskøbing og Nordfalsters Forenede Boldklubber NFB. Dommertrioen består af Troels Jespersen, der er dommer samt Kim Larsen og Dennis Kaup Pedersen som linjedommere. Tre rutinerede dommere fra Lolland-Falster, der alle har forlænget deres fodboldkarriere ved at blive fodbolddommere.

Tidligere fodboldspillere

Denne torsdag aften i juli i Sakskøbing bød på en normal kamp uden de store udfordringer for dommertrioen. Lidt rust fra sommerpausen blev hurtigt banket af og kampens enlige mål til udeholdet blev scoret efter et korrekt dømt straffespark. Der var det brok, der plejer at være og alle var meget tilfredse efter kampen.

Dagens dommertrio har det til fælles, at de alle er tidligere fodboldspillere. De kender spillet godt og dommergerningen har givet dem en fortsat tilknytning til sporten, som de ikke vil undvære. Og de er nået højere i rækkerne indenfor fodbold end de kunne som aktive spillere.

3. halvleg betyder meget

”3. halvleg betyder rigtig meget. Det at være ude som et team betyder rigtig meget. Når man selv har spillet fodbold og været med på et hold, så er det rart at du som dommer også har den tredje halvleg efter kampen med nogle dommerkolleger. Det er meget vigtigt, så man ikke oplever at man ikke er alene,” siger Kim Larsen.

Snakken kommer hurtigt i gang, når der er kommet en øl eller sodavand i hånden. Pulsen er kommet ned og kampen bliver talt igennem på en kontant, kærlig og konstruktiv måde.

”På samme måde, som da jeg var fodboldspiller, er det er vigtigt med vores 3. halvleg, hvor vi kan få rundet dagen og kampen af på en god måde. Vi taler også meget om tidligere kampe og oplevelser, vi har haft sammen. Der er meget vigtigt,” siger Dennis Kaup Pedersen.

Dommerrummet, hvor trioen klæder om, ligger oftest tæt på holdenes omklædningsrum.

”Jeg oplever tit at spillere, holdledere eller trænere kommer ind efter kampen for at tale om kampen. De giver måske en øl og der kan vi have noget socialt sammen med de spillere, som vi lige har rendt rundt og dømt ude på banen. Så det er superhyggeligt. Rigtig mange af spillerne har en høj puls og er meget engagerede og vil gerne vinde ude på banen, men bagefter når pulsen er kommet ned og de kommer herind og vi får talt sammen, så skilles vi som gode venner, ” siger Troels Jespersen.

Triodommer 1600315
Triodommer 1600147

Om dommertrioen:

Troels Jespersen har været dommer i 15 år og dømmer i Danmarksserien og har tidligere været i 1. division som linjedommer.

Kim Larsen har været dommer i 28 år og dømmer i LF-Serien og har tidligere været dommer i Danmarksserien i 8 år og linjedommer i 1.og 2 division.

Dennis Kaup Pedersen har været dommer i 8 år og dømmer i Sjællandsserien.

Dommernes uformelle VAR rum

Dommerrummet har også en vigtig funktion, hvor dommerne i trioen får talt kendelser eller mangel på samme igennem. Det er det uformelle VAR rum, hvor de tre dommere lærer af hinanden.

”Det er her vi kan indrømme, at vi har kvajet os ude på banen. Så drøfter vi det og lærer af hinanden og hvordan man kunne have undgået det. Vi lærer meget i vores 3. halvleg, og det er her vi kan hjælpe hinanden med at blive bedre dommere,” siger Kim Larsen.

For nye dommere er den 3. halvleg en god mulighed for at lære af de rutinerede dommere.

”Det er godt for en ny dommer at komme med ud i en trio, hvor man kan se og lære. Det er især alle de praktiske ting, som de rutinerede dommere kan hjælpe en med,” siger Dennis Kaup Pedersen.

Spørgsmål

Soren Knudsen 500X319
Dommerkonsulent Søren Knudsen
Hovedansvarsområde: Rekruttering af dommere 2040 9592
Soren Knudsen 500X319
Formand for dommerudvalget Søren Knudsen