Hos DBU Børnefodbold er der en konstant, brændende ambition om at skabe bedre træningsmiljøer for Danmarks yngste fodboldspillere.

Antallet af DBU Børneklubber er fortsat i en positiv udvikling. Primo december 2024 er der samlet 295 DBU Børneklubber i Danmark, og yderligere 111 klubber arbejder henimod at blive en af de klubber, der gør noget særligt ud af børnefodbolden.

I jagten på at optimere træningsmiljøerne landet over har træneruddannelserne fået en overhaling. Både indhold og træningsmetoder er faktisk ændret markant.

På C1- og C2-kurserne arbejdes og manøvreres der nu endnu mere ud fra mantraet ”spillet er træneren”. Det betyder, at trænerne for eksempel selv skal lære at designe de aktiviteter, de vil afvikle. Kursisterne får redskaber til at bygge et spil op fra bunden og til at justere det undervejs. De får også inspiration til didaktiske metoder, så de kan hjælpe enten holdet eller den enkelte spiller på bedst mulig vis.

”Det, vi allerhelst vil have, at vores trænere kommer hjem fra kurserne med, er en masse øvelser, som de kan bruge med børnene på træningsbanen. Og det er gør de i dén grad,” siger Søren Kyhl Malmberg, der er børneudviklingstræner i Vallensbæk IF.

De mange DBU Børneklubber tager også en del af ansvaret for at afvikle C1- og C2-kurserne og får derigennem uddannet en masse børnetrænere. Faktisk afholder tæt ved halvdelen af alle DBU Børneklubber disse kurser. (49 procent ved seneste optælling).

”Vi har både haft en masse trænere ude på de forskellige kurser, og vi har også selv afholdt kurser i vores klub, Vallensbæk IF,” fortæller Søren Kyhl Malmberg.

”Trænere synes, det har været rigtig godt. De fleste trænere, der er i vores klub, er forældre, der har børn i klubben, og vi sender alle dem, vi kan afsted til kurserne,” siger han.

Det, vi allerhelst vil have, at vores trænere kommer hjem fra kurserne med, er en masse øvelser, som de kan bruge med børnene på træningsbanen. Og det er gør de i dén grad. Søren Kyhl Malmberg, børneudviklingstræner i Vallensbæk IF

Positiv udvikling i C-uddannelserne

En foreløbig 2024-opgørelse fra DBU Bredde med tal, der vedrører C1- og C2-uddannelserne, illustrerer en positiv udvikling. Over en toårig periode er der sket en stigning i antallet af udbudte kurser. I 2022 blev der afholdt 246 C1-kurser rundt om i Lokalunionerne. I 2024 lyder tallet på 280 afholdte kurser. En stigning på cirka 14 procent. 

Også i antallet af kursister registreres en vækst. 3636 var tilmeldt et C1-kursus i 2022. To år senere er der registreret 4233 kursister. Altså en stigning på 597 kursister eller godt 16 procent. Dog skal det tilføjes, at antallet af udbudte C1-kurser (298) og -kursister (4441) var en anelse højere i 2023 end i 2024.

En endnu mere markant, positiv tendens er gældende for C2-kurserne. I 2022 blev der afholdt 69 C2-kurser mod 116 i 2024. En stigning på cirka 68 procent. Antallet af C2-kursister er gået fra 809 i 2022 til 1476 i 2024. Det giver en stigning på 667 kursister - eller cirka 82 procent. Antallet af både C2-kurser (119) og -kursister (1550) var dog også en anelse højere i 2023.

I forhold til kønsfordeling fremgår det, at i perioden fra 2022-2024 har 87 procent af deltagerne på C2-kurser været mænd, mens 13 procent har været kvinder. På C1-kurserne var der 17 procent kvinder og 83 procent mænd.

Det skal nævnes, at tallene for 2024 skal behæftes med en anelse usikkerhed, da opgørelsen for kalenderåret endnu ikke er komplet.

Mange flere børneudviklingstrænere

Der er også konstant vækst i antallet af uddannede børneudviklingstrænere. Mod udgangen af 2024 nærmer det tal sig 200 på landsplan, og flere er på vej i alle landsdele. For første gang afvikledes der i år også uddannelsesforløb på Bornholm, så det er bogstavelig talt hele Danmark, der er i positiv bevægelse.

DBU Børnefodbold har modtaget god feedback fra de børneudviklingstrænere, der har taget uddannelsen. Mange har givet udtryk for, hvor afgørende det er at kunne tilpasse sin kommunikation og reflektere over, hvordan man bedst kommunikerer med hver enkelt træner i sin klub.

Det er nu tre år siden, at uddannelsen blev udbudt for første gang. DBU Børnefodbold har indhentet tilbagemeldinger fra færdiguddannede børneudviklingstrænere med det formål at optimere og kvalificere uddannelsesforløbet yderligere. Alle underviserne samledes til en læringsdag, hvor forbedringer blev behandlet og drøftet.

Læring og Ledelse

Uddannelsesforløbet Læring og Ledelse har i første omgang primært været målrettet licensklubbernes nøglepersoner: Børneudviklingstrænere, Ungdomsudviklingstrænere og Head of Coaching. Men det er planen, at dele af [FT1] uddannelsen senere hen (forventeligt i starten af 2026) også skal udbydes til tilsvarende positioner og andre interesserede under DBU Bredde.

Læring og Ledelse bygger ovenpå andre, tidligere uddannelsesforløb, men særligt ledelsesdelen er der stillet skarpt på. Der findes for de forskellige positioner og roller både et basic- og et advanced-niveau. Disse skal begge gennemføres, hvis uddannelsesforløbet skal færdiggøres.

Herlev B1973 DBU Børneklub
Sommerland Sjælland Drenge Cup 2024 003

Ny national netværksdag for børneudviklingstrænere

I de forskellige lokalunioner afholdes der fortsat netværksarrangementer for de lokale børneudviklingstrænere, og tilslutningen er god. I netværkene kan der både dyrkes sammenhold og gives inspiration på tværs, og det er ikke et krav, at man være skal uddannet børneudviklingstræner for at være med.

Som noget nyt i 2024 blev der i juni afholdt en national netværksdag på DBU Allé i Brøndby. 110 børneudviklingstrænere deltog, og alle seks lokalunioner var repræsenteret. Dagen bød på faglig inspiration, netværksmuligheder, noget godt at spise samt landskampen Danmark-Norge på Brøndby Stadion, der var sidste testkamp, inden herrelandsholdet drog mod EM i Tyskland.

”Det var en virkelig god dag. Som børneudviklingstræner i en mindre klub kan man føle sig ensom, da man ikke i det daglige har en kollega at sparre med. På den her dag fik jeg netværket og ideudviklet med andre både fra store og små klubber. Det gav inspiration til egen dagligdag - virkelig givtigt,” lyder skudsmålet efterfølgende fra Jesper S. Bendixen, der er børneudviklingstræner i Vamdrup IF.

”Jeg havde en enormt hyggelig dag med de andre børneudviklingstrænere. Desuden fik jeg kendskab til, hvordan andre fodboldklubber i resten af landet løser udfordringer. Det kan jeg bruge til at reflektere over, om man kan løse de daglige udfordringer på anderledes måder,” forklarer Ida K. Andersen fra Odense Boldklub.

190926 SPP 5578