Alle mennesker kan en gang imellem have fornemmelsen af, at der mangler timer i døgnet. Også de lokale breddefodboldtrænere.

Derfor kan det være en god idé at optimere på den del, som omhandler trænergerningen. Det kan både mindske timeforbruget og give energi til den del af hvervet, som du synes, er sjovest.

Måske kan du finde inspirationer i de seks nedenstående råd, som spænder fra struktur til kultur, og som kan benyttes af trænere - uanset niveau og alderstrin.

1. Benyt træningsprogrammer

Det kan være svært at finde inspirationen til aftenens træning i løbet af en dag, hvor der også står arbejde og hverdagsforpligtelser på programmet. 

Derfor kan det være en god idé at få hjælp til at strikke et godt træningsprogram sammen, så du hurtigt har en træningssession sammen med masser af kvalitet i øvelserne. Heldigvis behøver den slags hverken at være raketvidenskab eller omkostningstungt. 

Vi anbefaler, ikke overraskende, at du gør brug af DBU’s særlige, og aldersspecifikke, træningsprogrammer, som hver uge giver en hjælpende hånd til mange tusinde danske trænere. 

Træningsprogrammerne, og øvelserne heri, er tilgængelige i DBU’s Fodbold app, og er dermed lige til at gå til og tage med ud på banerne.

2. Få struktur på kommunikationen

Noget som virkelig kan være en presbold i en hektisk hverdag, er den konstante, og mangeartede, kommunikation, som foregår mellem dig som træner og spillere og/eller forældre. 

Det kan plinge ind med beskeder fra spillere på Messenger, summe fra mobilen, når der kommer en sms fra en spiller og bimle og bamle, når en forældretræner melder afbud. 

Den ofte halvhidsige kommunikationsstrøm kan med fordel gøres mere overskuelig, og mindre stressende, ved at skære antallet af kommunikationskanaler ned. Det kan fx være en god idé at opdrage spillere (eller spilleres forældre) til at melde afbud i Kampklar, så den type meddelelser ikke fungerer som spam på samtlige træningsdage. 

Den øvrige kommunikation kan også med fordel holdes på én bestemt platform, så der ikke skal holdes øje flere steder.

Hb160430serietrainer17 Brug energien på det, du synes er sjovt som træner

3. Forventningsafstemning er vigtig

Hvis du melder klart og tydeligt ud om forventningerne og aftaler allerede fra sæsonstart til spillerne på holdet, så vil du med garanti mindske misforståelser og irritationsmomenter sæsonen igennem. 

Sæt i system, hvornår man senest skal melde afbud til træning eller kamp, forklar, hvad du har af forventninger til adfærden i omklædningsrummet og paratheden på træningsbanen. Forklar, hvordan din udskiftningsstrategi er, og hvordan alle bidrager bedst. 

Alt det her er nemlig med til at skabe mindre forvirring hos spillerne og færre frustrationer hos dig selv. Du vil også ofte opleve, at det bliver lettere at skabe en fælles kultur, når du har kommunikeret, hvad du ønsker. 

Er du træner for et børnehold, kan det ligeledes være fordelagtigt at holde et forældremøde i starten af sæsonen, hvor du fortæller, hvad du har af idéer og ønsker for sæsonen. Det giver dem klarhed over deres rolle og kan være med til at gøre dem til medspillere fra start.

4. Opbyg en struktur over opgaverne

I forlængelse af forventningsafstemningen med spillerne (og forældrene), kan det være en god idé at lægge en klar plan over, hvem der gør hvad, når sæsonen er i gang. 

Hvem vasker spillertøjet fra gang til gang, og hvem kører, hvornår? Hvem har ansvaret for at opdatere livescore-muligheden i DBU’s Fodbold-app, og hvem pumper bolde op, og hvem, hvis der er tale om børnekampe, er kampledere på hvilke dage. 

Udover at lave en helt lavpraktisk oversigt, som alle kan se, så kan du også lade det være op til spillerne eller forældrene selv at bytte rundt på opgaver og datoer internt. Det er i princippet ikke længere dit ansvar, når du har fået det uddelegeret. 

Igen gør strukturen her, at du i højere grad kan koncentrere dig om at være træner for spillerne, når bolden ruller. Det giver god energi frem for at agere logistisk blæksprutte sæsonen igennem. 

Allandrost01 Fotokoldingif

5. Få det rigtige team omkring dig og uddelegér

Underbrikken siger det i sig selv: Sørg for, at du har et godt team omkring dig, som kan hjælpe med opgaverne. 

Ene person er det svært at klare alt, og det bliver som minimum meget mere tidskrævende. Derfor har mange erfaret, at det er en stor fordel, hvis man får skabt et team omkring sig, som kan bidrage med at løse store og små opgaver. 

Men husk, at det er sjældent, at hjælpen kommer ud af det blå. Derfor er du som regel nødt til at række ud og spørge for at finde nogen, som har lyst til at byde ind. Der er med garanti nogen, som synes, det er sjovt at fylde holdets gruppe på Facebook med godt indhold. Nogle hygger sig med at sørge for bold, snacks og linjeflag på kampedagene mens nogle helt tredje gerne kaster sig over spilleroprettelser eller andre IT-mæssige opgaver. 

Så ræk ud og bed om hjælp. 

6. Skab en musketerånd og løft i flok

”Én for alle og alle for én!”. 

Ja, ja, både musketértiden og Frankrig er halvlangt væk, men det betyder ikke, at den ånd, der kendetegnede netop musketererne, ikke er relevant her i 2024. 

Det kan godt betale sig at opdrage lidt på spillerne i truppen, så alle hjælper og tænker ud over egen næsetip. 

Fortæl spillerne, hvad du forventer af dem, og hvordan det er alles ansvar at få hentet boldene efter skudøvelserne, at møde til tiden, at fylde vanddunkene osv. 

Du kan evt. alliere dig med holdets anfører og andre meningsdannere, som kan være med til at føre en god og sund kultur ud i livet på holdet. 

Når alle hjælper hinanden, giver det ikke alene dig mere overskud og energi, men virker også samlende og fællesskabsstyrkende. Dét kan bruges i kampene.