Mundtlige beretning for 2018

DBU Lolland-Falster – Mundtlig beretning for året 2018 
Repræsentantskabsmøde, lørdag den 26. januar 2019.

Årsberetning – mundtlig.

Jeg vil indlede dette Repræsentantskabsmøde med at minde 1 person, der ikke er her mere.

Lørdag, den 21. april 2018 afgik Ove Jensen ved døden – efter mange års sygdom. Ove var med succes formand for Lolland-Falsters Bolspil Union, LFBU - nu DBU Lolland-Falster i perioden 2000 – 2011.
Ove viste altid stor interesse for fodbold.

Både som skolelærer i Sakskøbing, leder af ungdomsskole og som mangeårig træner, frivillig leder og formand i boldklubben, B. Frem, udvalgsmedlem i LFBU og mangeårig formand – samt medlem af DBU´s bestyrelse.
I 2000 blev Ove valgt til formand for LFBU, men forinden havde Ove via sit store engagement i forskellige fodboldudvalg og fora gjort opmærksom på sin eksistens og de fremtidige strategier og fokusområder, som Ove tænkte, at fodbolden på Lolland-Falster skulle virke på.

Vi skulle udvikle og skabe forandringer til glæde for vore fodboldklubber.

Som medlem af bestyrelsen i LFBU oplevede jeg, at Ove var en formand, der stod i spidsen for vor union, med stort iver og engagement. Ove var altid meget loyal overfor unionens mange frivillige og ansatte på unionskontoret og påskønnede deres arbejde.  I sit virke i DBU – bestyrelse og udvalg var Ove respekteret for sin store indsats og faglighed.

Ove modtog i 2011 - fortjent for sit store virke, DBU Lolland-Falsters guldemblem.

Ove vil blive husket for sit store engagement for dansk fodbold, men især naturligvis for sit store virke for fodbolden på Lolland-Falster.
Må jeg bede forsamlingen om at rejse sig og mindes Ove.

Ære være Ove´s minde.

Kære repræsentanter, kære gæster.

DBU Lolland-Falsters årlige Repræsentantskabsmøde afholdes igen i år i Maribo. Som formand for DBU Lolland-Falster så kan jeg med tilfredshed konstatere, at vore medlemmer, vore 41 klubber – igen i år er flot repræsenteret. Tak til jer klubrepræsentanter for, at i igen i år - vil møde frem og deltage ved unions Repræsentantskabsmøde. Vi har i år 23 klubber repræsenteret, hvilket jeg er meget tilfreds med.

Det glæder mig naturligvis også at se gæster fra vore samarbejdspartnere, Jakob Koed, DBU Sjælland, Christian Kofoed, DBU København, Kim Halberg, DBU Elitechef, Ebbe Bressing, formand for GSIR og direktør Stig Rømer Winther, Femern Development.

Naturligvis også velkommen til DBU Lolland-Falsters mange frivillige og vor administration for fremmøde og især også en stor velkomst til Bjarne Hansen, Flemming Thomsen og Kaj D. Larsen der alle 3 har modtaget unionens Guldemblem.

Jeg ser frem til et godt møde – og naturligvis gerne med spørgsmål fra sal og lidt debat.

Tak til alle, der arbejder for fodbolden på Lolland-Falster.

Jeg vil indlede med at takke alle jer ledere, trænere og øvrige frivillige i vore klubber på Lolland-Falster for den indsats, som i alle udfører i vore klubber på Lolland-Falster. Tak til forældre, børn og ungdomsspillere, der er med til at sikre – at børne- og ungdomsfodbold – for piger og drenge i alle aldre bliver spillet i vore klubber, at du/i har valgt fodbold som din interesse.

Også tak for alle spillere, trænere og ledere – der er en del af fodboldkampe og de mange ugentlige træningstimer - uanset om spillerne er piger/kvinder – eller drenge/mænd.

Også en tak til alle, der er med til at sikre, at Fodboldfitness for kvinder eller Motionsfodbold for mænd afvikles i vore klubber.

Tak til alle vore dommere, der er med til at sikre, at alle vore kampe kan blive afviklet under dygtig ledelse.

Tak til alle frivillige og ansatte, der er en del af det arbejde, der udføres for DBU Lolland-Falster.

National.

DBU – reform.
En reformproces i DBU har medført at det ved DBU Repræsentantskabsmøde i 2018 blev vedtaget, at antallet af medlemmer i bestyrelsen i DBU - reduceres fra 16 til syv medlemmer fra 03.03.2019.

Heraf skal lokalunionerne i fællesskab udpege tre af disse medlemmer som repræsentanter for breddefodbolden, og valget er faldet på to fra DBU Jylland: Bent Clausen (som bredde-næstformand) og Peter Tornbo samt fra DBU København, Christian Kofoed.

Herudover består DBU’s kommende bestyrelse af en formand, som vælges på selve repræsentantskabsmødet, to – heriblandt en næstformand - valg af Divisionsforeningen og et enkelt medlem valg t af Kvindedivisionsforeningen. Samtidig med denne ændring i bestyrelse er også iværksat en reform og stor ændring i fordeling af opgaver i dansk fodbold, således, at de fleste opgaver fsv. Breddefodbold primært udføres af lokalunionerne – dog ofte i samarbejde med DBU i Brøndby – og opgaver i forbindelse med Superliga og divisions- og Pokalturnering m.v. udføres af Divisionsforeningen.

I forbindelse med DBU Repræsentantskab i 2018 blev det også besluttet, at der skal sikres en ny struktur for faggrupper og udvalg.

Den nye struktur skal træde i kraft i pr. 30. juni 2019. Det endelige oplæg fremlægges af DBU bestyrelse på Repræsentantskabsmøde den 3. marts 2019 til godkendelse.

Herrelandsholdet.

Danmark opnåede markant sportslig succes i 2018. Herrelandsholdet havde fortjent at gå videre til kvartfinalen efter en fantastisk kamp mod Kroatien og afsluttende med straffesparkkonkurrence. En straffesparkkonkurrence, som Kroatien vandt. Det føltes bitter og ærgerligt, men alligevel fantastisk flot succes ved VM.

Herrelandsholdet fortsatte den flotte sportslige succes. I den nye UEFA turnering, Nations League – vandt Danmark overbevisende sin pulje og rykker nu op i A-rækken. Nu er Herrelandsholdet ubesejret i 2 år og har placeret sig i Top 10 i verden. Imponerende og til lykke til Åge Hareide og spillerne.

Og jeg kan ikke lade med at nævne, at jeg er mega stolt over, at Jens Stryger Larsen med baggrund i B. Frem Sakskøbing – også er en del af denne succes.

EURO 2020 – ja det er jo snart.

EM kvalifikationen for Herrelandsholdet:

Vi kom i pulje med Schweiz, Irland, Georgien og Gibraltar i kampen om at kvalificere sig til EM i 2020, hvor 4 kampe spilles i København. Vi må tro på dansk kvalifikation til den store sportsfest, hvor hele Danmark skal fejre EM-værtskabet.

Og vi kan glæde os yderligere over den sportslige succes, idet U21 i efterår 2018 kvalificerede sig til EM for U21 i Italien i 2019. Det er imponerende, at Danmark nu for 3. gang i træk har kvalificeres sig og deltaget ved EM for U21. Igen må jeg blot sige, at vort område er repræsenteret med 19 årige, Elias Fritjof Sørensen, der oprindeligt kommer fra Nakskov Boldklub – og via HB Køge i dag og siden 2016 har spillet i den store engelske klub, Newcastle og nu tilsyneladende er på vej til et klubskifte. Elias har faktisk ifm. U-21 landsholdets kampe mod Mexico i Mexico. Elias bliver spændende at følge.

Vi kan alle glæde os til landskampene i 2019.

Kvindelandsholdet.

Året 2017 vil vi huske for en flot finale – og Danmark vandt sølv ved EM i 2017 – efterfølgende – desværre afbud til Sverige i VM-kvalifikationen til VM.

I 2018 har det danske kvindelandshold fortsat en god stime uden nederlag – på banen - og har igennem turnering spillet flotte kampe i forbindelse med kvalturnering op til VM i Frankrig i 2019, men desværre kunne kvindelandsholdet ikke score imod Sverige, der førte puljen, da holdene mødtes i Viborg.

Sverige blev vinder af puljen – og Danmark skulle nu møde Holland i 2 play-off kampe i efterår 2018. 2 flotte kampe, fantastisk stor opbakning fra publikum og medier, men desværre med sejr til Holland.

Men jeg tænker, at vort kvindelandshold – med vigtige profiler, som f.eks. Pernille Harder, Nadim og Troelsgaard i den grad gør en forskel – og er med til at sikre store opbakning kvindefodbold.

Igen er jeg glad ved at kunne præsentere endnu en dygtig landsholdsspiller, idet RIKKE LÆNTVER SEVECKE har også lokale rødder, hun er født og opvokset i Nykøbing F., B.1921 moderklub – nu 22 år og spiller til daglig i Brøndby IF.

Også ungdomslandholdene lykkedes flot, således havde U-19 kvalificeret sig til EM i 2018 med flotte sejre.

I den nye kvalifikationsrunde - spillede holdet efterfølgende i efterår 2018 – 3 EM-kvalifikationskampe med 3 sejre og målscore 19-0.

Vi skal glæde os over de flotte resultater, som alle vore landshold præsterer.

Vikarlandsholdet.

De fleste, der har interesse i fodbold er også bekendt med, at der igen i 2018 har været udfordringer for så vidt forhandlinger med spillerforening og DBU. Det kan som fodboldperson være frustrerende at se, at spillerforening ikke – sammen med DBU kunne blive enige om vilkår for at spille på landsholdet.

Men det positive er, at Formandsskabet i DBU – bestående af: Jesper Møller, Bent Clausen og Thomas Christensen – sammen med personer fra bl.a. landsholdet, som William Quist – fandt en løsning, en ny 6 årig aftale – en model for det videre samarbejde. Til glæde for hele ”Fodbold Danmark ”.

Jeg tænker, at spille på Danmarks landshold – er en ære, som jeg som fodboldspiller har gjort mig fortjent til. Men forud for disse nye forhandlinger med Jesper Møller m.v og William Quist var situationen:
Afbud fra DK til en af kvindelandsholdets kampe, UEFA´s krav om at spille landskamp samt manglende tilkendegivelse fra de spillere, der normalt repræsenterer Danmarks Herrelandshold – betød, at Danmark i forbindelse med venskabskampen mod Slovakiet, onsdag, den 5. september 2018 – stillede med et hold, som af medier, blev kaldet Vikarlandshold og med VIKARlandstræner, John ”Faxe” Jensen. UEFA havde overfor DBU stillet krav om, at danske landshold – for at sikre mulighed for en videre deltagelse i diverse kval. kampe – skulle Danmark – stille op med et landshold til denne kamp.

John Faxe og det såkaldte ”vikarlandshold” – tabte 3-0 – efter en velspillet kamp – MEN – ”vikarlandsholdet” sammen med John Faxe Jensen medvirkede til, at Danmark – fortsat kunne deltage i diverse kval.kampe for så vidt EM og VM.

Uden ”vikarlandshold” – hvad var så blevet konsekvens fra UEFA.? Det ved jeg ikke, men jeg kunne frygte en konsekvens – måske udelukkelse af de kommende kvalifikationskampe til EM/VM mv. – for mange landshold.
Så vi bør være VIKARLANDSHOLDET taknemlig for, at spillerne stillede op.

Storskærm på Lolland-Falster i forbindelse med VM i Rusland.

Fodbold skal helst opleves på stadion, men der findes også andre gode muligheder for at se gode fodboldkampe – sammen med tusindvis af publikum. VM kampe på storskærm – blev således i Nakskov – kampen Danmark – Peru, og i Nykøbing Falster – kampen – Danmark mod Australien, hvor DBU Lolland-Falster med til at sikre denne kamp vist på storskærm. Men ligeledes blev VM-finale, Frankrig- Kroatien samt bronzekampen vist på storskærm i Nykøbing F.

Jeg vil gerne takke FC Nakskov, NFC, sponsorer og handel og erhverv for at dette kunne lade sig gøre – både i Nakskov og Nykøbing F. DBU Lolland-Falster vil også – og gerne sammen med jer klubber – være med til at arbejde for og sikre, at der kan blive vist fodboldkampe på storskærm – i forbindelse med EURO 2020.

Regional.

Som konsekvens af DBU Breddeaftale indgået i 2015 mellem DBU og FLU – så har vi, 6 lokalunioner de seneste år været i tæt dialog med henblik på, at skabe et endnu bedre fundament for dansk breddefodbold. Herunder også et tættere samarbejde med de 6 lokalunioner, men især p.g.a. den geografiske placering – et tættere samarbejde imellem DBU Sjælland, DBU København, DBU Bornholm og DBU Lolland-Falster. Vi taler om f.eks. ophør af bestående unionsgrænser for turnering – men yderligere samarbejde på dette område – ligeledes på administration m.v. – men MEGET vigtigt med udgangspunkt i de bestående i alt 9 lokalunionskontorer, f.eks. DBU Lolland-Falster. 

Der har også fra jer klubledere på Lolland-Falster ved flere møder i Formandsklubber – være markante tilkendegivelser om, at i, Klubformænd – ønskede en fortsat lokal bestyrelse, der skal lede den lokale fodboldaktivitet – sammen med det lokale kontor.

Samarbejdet med DBU Sjælland.

Vi har igennem mange år haft et godt samarbejde med DBU Sjælland, primært et samarbejde med administrationen i DBU Sjælland. Jeg vil igen i år markere, at vort samarbejde med DBU Sjælland er til glæde for vore klubber på Lolland-Falster – men jeg tænker også at samarbejdet med især sydsjællandske klubber er styrket de senere år og vi har nu en fuld integreret turnering for ungdomshold og en fælles kvindeturnering.
Vi har i dag desuden 3 hold i Sjællands Serien samt derved også samarbejdet omkring dommerpåsætning i Sjællands Serie.

Det er min oplevelser af dette samarbejde omkring dommerne er gevinst for os, og jer er glad for den dommerpåsætning, som jeg tænker, fungerer godt og tilfredsstillende for de deltagende dommere og klubber.
jeg vil i denne forbindelse glæde mig over den succes som 2. hold i NFC har opnået - det glæder mig – men som netop omtalt så har vi også på dommersiden opnået medvind.
Derfor kan vi kun være tilfreds med vort samarbejde.

Repræsentanter fra bestyrelse og administration i DBU Sjælland og DBU Lolland-Falster holder løbende møder for at drøfte og evaluere på samarbejdet – og denne tætte dialog ser jeg frem til at fortsætte også i 2019.
Jeg vil også afsluttende – sende en stor tak til Jens Erik Jensen, administrationschef for SBU / DBU Sjælland i mere end 24 år, at have været en god samarbejdspartner for LFBU / DBU Lolland-Falster. Jens Erik Jensen – kaldet SØM stoppede ved årsskiftet.

Vold mod fodbolddommer. 

Jeg har i ugerne op til dette Repræsentantskabsmøde haft en samtale med vor lokale dommer, Søren Jacobsen, der igennem en årrække, dygtigt har udført sit dommerhverv - som dommer og linjedommer.
Søren fortalte mig, at han fortsat glæder sig til at udfører disse opgaver som dommer og linjedommer. Søren Jacobsen var dommer – lørdag den 13. oktober i Serie 2-kampen mellem Nykøbing FC og Rødby.
En fodboldspiller fra Nykøbing FC slår dommer, Søren Jacobsen, efter at dommeren har givet spilleren det røde kort. Kampen blev øjeblikkeligt afbrudt, og Søren Jacobsen kom efterfølgende til undersøgelse på skadestuen, ligesom episoden blev politianmeldt. Søren var faktisk allerede på en opgave som linjedommer om søndagen, altså dagen efter.

DBU Lolland-Falster og LFFK har løbende efterfølgende været i tæt kontakt og dialog med Søren Jacobsen, der trods denne uheldige oplevelse – heldigvis fortsat har haft mange dommergerninger siden 13. oktober.
Fodboldspilleren fra NFC har af DBU Lolland-Falster fået en karantæne på 2 år, hvor han ikke kan spille. Retten i Nykøbing Falster gav efterfølgende nu i januar spilleren en dom på 20 dages fængsel. Dommen er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Søren Jacobsen har fortalt mig, at han er glad for den fantastiske flotte opbakning han har fået fra dommerkollegaer, LFFK og DBU Lolland-Falster – men også for de mange positive tilkendegivelser fra fodboldledere fra mange klubber på Lolland-Falster. Denne opbakning er han meget glad for at opleve – og Søren er fortsat klar til at dømme de kommende kampe. Tak Søren.

LFFK – jubilæum – samarbejde.

Dommere til at dømme vore turneringskampe eller kampe ved stævner er en vigtig del af fodboldspillet. Og det glæder mig, at den lokale dommerklub, LFFK, som i september 2018 flot blev fejret for 75 års jubilæum - og DBU Lolland-Falster har et godt samarbejde – med fokus på rekruttering og udvikling / uddannelse af dommere. Tak til formand, Thomas Christoffersen for et godt samarbejde.

NFC – fyrtårn for fodbold på Lolland-Falster.

Superliga i 2020 – ja troen herpå blev bekræftet i efterår 2018. 1. divisionsholdet overvintrer efter et flot forår som nummer fire i tabellen, og klubben er efter 19 kampe á point med FC Fredericia på tredjepladsen.
Nykøbing FC arbejder og tror på at det lykkedes at komme i Superligaen inden 2020, men i denne sæson lyder målsætningen på top seks.- og i dag er holdet altså placeret som nr. 4.
Holdet sluttede efterårssæsonen af - ved at besejre 2 tophold i 1. division.
  
Sportschef Claus Jensen fra NFC har de seneste måneder sikret via genforhandlinger af kontrakter med spillerne, at NFC fortsat har de samme stamspillere til rådighed i det kommende år.
Fodbolden på Lolland-Falster har brug for et FYRTÅRN – og spillerne på 1. divisionsholdet, trænerteam og teamet generelt har vist, at målet, SUPERLIGA 2020 er realistisk opnåelig. Det bliver fantastisk at opleve.

Talentudviklingen på Lolland-Falster.

Igennem en længere årrække, faktisk siden 2008 har DBU Lolland-Falster, som den eneste lokalunion, haft indført det dobbelte medlemskab for U13 – U15 drenge. Dette har gjort at spillerne har kunnet træne i deres moderklub samtidig med at de har kunnet træne sammen med andre spillere, der har et højere niveau end gennemsnittet. Denne træning har været afviklet i FC Nakskov og NFC.

I de sidste par år har pigerne også gjort brug af det dobbelte medlemskab for piger fra U13 år og opefter.

Jeg føler, at vi, DBU Lolland-Falster hermed givet vores talenter nogle bedre muligheder for at de har kunnet udvikle sig som fodboldspiller. Nyeste skud på udviklingsdelen er, at NFC har fået tildelt status som Talentcenter for U10 spillere, således at der kan sættes øget fokus på træningsmiljøet og talent udviklingen for de unge spillere. Det er DBU der har igangsat dette tiltag, hvor meldingerne fra moderklubber/samarbejdsklubber og NFC er super gode.

Det er vigtigt, at vi på Lolland-Falster i fællesskab skaber gode udviklingsmuligheder for vores talenter, samtidig med at vi kan konkurrere mod hinanden på grønsværen. Talentudvikling kræver hårdt arbejde, et godt træningsmiljø, dygtige trænere og spillere der har evnerne. Dette arbejde har NFC påtaget sig, til glæde for hele Lolland-Falster.

Velfærdsalliancer med vore 2 kommuner, Lolland og Guldborgsund.

Som i sikkert er bekendt med, så indgik DBU/DBU Lolland-Falster i 2017. Velfærdsalliancer med Lolland og Guldborgsund kommune – og i disse aftaler indgår også aftaler om afvikling af ungdomslandskampe.

DBU Lolland-Falster - vor administration har været i tæt dialog med DBU ved Christian Bordinggaard og DBU Elite og det er nu fakta, at der på Lolland-Falster - i september 2019 – i perioden 6. – 10. september bliver afviklet 4 landskampe for U19 herrer. 2 kampe i Nykøbing F. og 2 kampe i Nakskov.

DBU er arrangør og afvikler en mini-turnering imellem Sverige, Norge, Østrig og Danmark. Jeg er så mega tilfreds med, at DBU igen pga. vor Velfærdsalliancer ønsker at arrangere landskampe på Lolland-Falster.
Alle vore klubber vil modtage yderligere informationer i nær fremtid.

Velfærdsalliancer er også en aftale om samarbejde på en række områder, hvor vore klubber og union involveres for at skabe ny udvikling, fastholdelse og rekruttering af nye fodboldspillere – bl.a. også sammen med skole og kommune. Guldborgsund kommune har i 2018 indgået en Visionsaftale ifm. BDFV – DIF/DGI.

DBU Lolland-Falster forventer at være en naturlig del af udmøntningen af Visionsaftalen, således at vore klubber modtager et tilbud – sammen med DBU Lolland-Falster.

Krop & Kultur

Som jeg tidligere har berettet om, samarbejder vi med både Lolland og Guldborgsund kommuner om unge arbejdsledige imellem 18 og 29 år – projektet kalder vi Krop & Kultur. Vi har afviklet henholdsvis 2 forløb i Lolland kommune og tre forløb i Guldborgsund kommune – alle fem forløb med stor succes. De unge mennesker gennemgår et 13 ugers fodboldtræningsforløb, hvor de tre dage om ugen, af to timers varighed, træner fodbold. Ligeledes drøfter vi hverdagens udfordringer som de unge oplever, deres unges håb og ønsker.

De unge bliver altså uddannet som børne- unge assistent fodboldtrænere og samtidig motiverer vi dem også mentalt til at være mere proaktive i deres eget liv og som assistent trænere.
Efter de 13 ugers træner uddannelses forløb, arbejder vi med at få de unge til at blive en aktiv og konstruktiv del ude hos jer klubber, hvor de skal være med til at løse de opgaver I har brug for at få løst.
Vi står netop nu med opgaven i, at få koblet et kuld unge op med jer klubber, hvorfor vi indenfor de kommende 14 dage vil tage kontakt til nogle af jer.
Hvis der måtte være nogle af jer der er interesseret i at få en ung ud i netop jeres klub, skal I endelig bare tage kontakt til Thomas Bonde.

Sundhedsafdelingerne i kommunerne følger de unge tæt igennem alle 13 uger, hvor de kan konstatere, at de unge via WHO 5 testen, flytter sig markant på deres livstilfredshed. Hermed mener vi, at vi kan konstatere at de unge rent faktisk er parate til at indgå i klubbernes opgaveløsninger.

Fodbold er medicin.

Der findes masser af evidens for fodbold som medicin. DBU og alle lokalunionerne samarbejder med bl.a. Peter Krustrup, forsker ved SDU. Peter, siger, at som idrætsforsker har jeg længe vidst, at fysisk træning er en hjørnesten i forhold til forebyggelse og behandling af livsstilsygdomme. Siden 2010 har en stor del af vores forskning været målrettet bestemte typer patientgrupper – og i dag er vi der, hvor vi med videnskabelig sikkerhed kan sige, at fodbold er effektiv medicin – fortæller Peter Krustrup. Fodbold er medicin – er faktisk temaet for en konference, der afholdes på Syd Dansk Universitet i disse dage – i denne week-end bl.a. med repræsentanter fra DBU.

BDFL mv. v/Martin Boesen.

Jeg har kun ros til vore klubrådgiver, Marin Boesen for det arbejde han udfører – sammen med jer klubledere. Som beskrevet af bl.a. forsker Peter Krustrup, så er ”Fodbold medicin”. Vore aktiviteter og tiltag, der gælder om at få flere mænd og kvinder i ”voksen” alder til igen at spille fodbold – eller forsøge at spille fodbold – i en sen alder – ja, det lykkedes vi også med. Vi er i dag på Lolland-Falster 41 klubber.

Ud af disse 41 klubber – har Martin Boesen besøgt en række af jer klubber, men 17 klubber efterfølgende ønsket at indgå en aftale om – FodboldFitness for kvinder eller Motionsfodbold for mænd – og enkelte klubber har begge dele. FodboldFitness for kvinder – og / eller Motionsfodbold for mænd – er træning og fodboldaktiviteter, der både sikre flere medlemmer – MEN – også flere frivillige hænder i jeres klubber.

FodboldFitness og Motionsfodbold – skaber flere medlemmer – men også mere aktivitet – måske – også mere kreativitet og aktiviteter til glæde for jeres klubber. Jeg kan kun igen opfordre – vore klubber – jer der tilstede i dag – til at undersøge hjemme i egen klub – om at der ikke interesse for FodboldFitness for kvinder og / eller Motionsfodbold for mænd. Jeg tror på, at disse tiltag giver værdi for din klub.

Samfundsansvar. 

NFB bidrag til det lokale fællesskab - sundhed - økonomi. Kilde dette flotte diplom.

Utterslev Kastager Gymnastikforening lukket pr. 01.12.2018.
DBU Lolland-Falster blev kontaktet af Utterslev Kastager Gymnastikforening idet der var udfordringer fsv. at drive klubben videre. Vor klubrådgiver, Martin Boesen har afholdt møder med klubben og har i efteråret løbende været i dialog med formanden for klubben. Efter afholdelse af 2 ekstra-ordinære generalforsamlinger – måtte formanden for klubben desværre meddele, at klubben lukker pr. 1. december 2018. Klubben har de seneste år haft tilbud til børn – og ungdomsspillere, kvinder og veteranfodbold, men klubben manglede bl.a. ”frivillige hænder”. Det er altid trist, når vi er i en situation som denne, at en klub må lukke, men jeg vælger også at bruge denne situation til at anbefale, at i klubledere også skal huske, at de næste led og evt. generationsskifte i klubbens ledelse.

Jeg er blevet gjort opmærksom på, at Horslunde og Utterslev Kastager har været i dialog – fsv. de spillere, der nu mangler en klub. Jeg håber, at mange af de aktive spillere, ledere og trænere fortsat vil være en del af vor sport.

Møder i Formandsklubben 2018/2019.

Bestyrelsen i DBU Lolland-Falster er meget tilfreds med den opbakning, som i klubledere giver til møder i Formandsklubben. Vi har i 2018 afholdt 3 møder i vor Formandsklub.

Bestyrelsen for DBU Lolland-Falster har ved disse møder præsenteret de forskellige oplæg til ændringer i organisationerne i DBU og FLU.

Ved det ene møde deltog DBU´s formand, Jesper Møller som gæst – og til Jesper Møller meddelte i deltagere, at det er vigtigt, at alle dele af Danmark involveres i udvalg og faggrupper – for at opnå ejerskab af diverse initiativer og aktiviteter.

I forbindelse med præsentation af forskellige oplæg ifm. FLU-reformen, så meddelte i klubledere til bestyrelsen i DBU Lolland-Falster:

- at det er vigtigt for klubberne på Lolland-Falster, at der fortsat vil være en bestyrelse, en politisk ledelse af aktiviteterne omkring vort unionskontor i Nykøbing Falster.
- at vor unionskontor fortsat efter en reform skal servicere vore klubber. 

I fortalte bestyrelsen i DBU Lolland-Falster, at i – klubledere – primært vil lede jeres klubber – og har forventning om, at der er en lokal bestyrelse, der leder fodbold- aktiviteterne på Lolland-Falster. I tilkendegav også, at i klubledere med en travl hverdag – i klub, familie og på job – ikke har plads og tid til - løbende at skulle deltage i møder for at lede fodboldaktiviteterne på Lolland-Falster. I ønskede – uændret – at der er en bestyrelse, der leder DBU Lolland-Falster – nu og i fremtiden.

Nogle af de øvrige punkter, som i er blevet præsenteret for er bl.a. oplæg til enkelte aktiver i forbindelse med Femern Belt Cup 2019 – og hvordan sikrer vi, at flest mulig klubber og fodboldspillere bliver en del af denne aktivitet.

DBU Lolland-Falster har opfordret jer klubber til at meddele forskellige temaer til drøftelse på vore møder i Formandsklubben, bl.a. øget fokus på rekruttering og fastholdelse af medlemmer – men også et emne som hvorledes tackler vi som klubledere, problemer opstået ifm. narko.  Bl.a. det emnet narko medførte et indlæg fra SSP-konsulent Henrik Andersen, Lolland kommune.

Jeg ser frem til de kommende møder i Formandsklubben i 2019, næste møde afholdes i marts måned i år. Ved det seneste møde i Formandsklubben – da afsluttede vi mødet med at være publikum til NFC´s hjemmekamp i mod Silkeborg IF – resultat 3-1 til NFC. Denne oplevelse og flere - som publikum - vil vi gerne gentage i 2019.

Femern samarbejdet/Belt Cup.

I sommer 2018 afholdtes første udgave af Belt Cup i Lübeck. 3 tre danske hold, NFC, HB Køge og et udvalgt hold af spillere fra Lolland-Falster -spillede mod tre tyske hold henover en weekend i juli måned.
Fodbolden var den samlende faktor for weekenden, hvor der også blev afholdt en erhvervsnetværks konference med deltagelse af både danske og tyske erhvervsfolk. Ligeledes blev der henover weekenden afholdt en folkefest, hvor der blev spillet musik, givet gode madoplevelser og netværket på tværs af Femern Bælt.

I år 2019, 5. – 7. juli helt præcist, afvikles Belt Cup 2019 i Nykøbing F. – det bliver en tilbagevendende begivenhed, hvert andet år i Danmark og hvert andet år i Tyskland.
Belt Cuppen er det forkromede projekt i samarbejdet, hvor vi i DBU Lolland-Falster samarbejder meget målbevidst sammen med det nordtyske fodboldforbund om, at få sat gang i en lang række bredde aktiviteter til glæde for både jer danske klubber som de tyske klubber.

Her tænker vi på både turneringer, stævner, træneruddannelse, dommeruddannelse – både for piger, drenge, mænd og kvinder. Vi har siden efter 2017 afholdt møder med vores tyske kollegaer for at vi i fællesskab kan udbyde de rette aktiviteter til jer klubber. Vi er nu så langt fremme, at vi til sommer vil underskrive en samarbejdsaftale med det nordtyske fodboldforbund på hvorledes aktiviteterne skal tilrettelægges og afholdes.
Det nordtyske fodboldforbund. Slesvig – Holstens Fussball Verband, er, ligesom os i DBU Lolland-Falster, super glade for samarbejdet og vi glæder os til at kunne præsentere de konkrete aktiviteter for jer senere på året.

Faggruppe og bestyrelse – Administration – og frivillige i vore klubber.

Afsluttende for denne mundtlige beretning, vil jeg alene yderligere tilføje, at det er vigtigt, at DBU Lolland-Falster uændret har tilknyttet: 

Jer mange frivillige personer, der som repræsentant for DBU Lolland-Falster i diverse faggrupper/udvalg er med til at udvikle, uddanne / sikre afvikling af aktiviteter/ sikre turneringsafvikling.
Vor administration, der ledes af Thomas Bonde Jensen.
En lokal bestyrelse, der kan lede organisationen, DBU Lolland-Falster og alle med fokus, at sikre bedst mulige udviklingsmuligheder for fodbold på Lolland-Falster.

Og jeg vil gerne i denne sammenhæng – også – naturligvis takke jer alle fordi, i har valgt, at være en del af fodboldkulturen på Lolland—Falster.

Tak for ordet.

Gert Lundgaard, formand DBU Lolland-Falster.